Logo
Editura3D
Editura 3D:Politica patronala sau Gandurile motivelor de existenta

In martie 2007 am infiintat o editura pe care am denumit-o simplu: 3D. Multi au vazut, prin aceasta denumire, o legatura directa cu pseudonimul meu... dar adevarul il stiu doar acei cu care am discutat ideea respectiva. Dar, de fapt, de ce o alta editura?

In ianuarie 2007 am avut o tripla lansare de carte. Atunci m-am lovit de ceea ce inseamna un mod de abordare strict comercial a editarii si tiparirii unei carti. Atunci am inteles de fapt ca, din punct de vedere tehnic, aparitia unei carti este privita ca o simpla afacere. Nimeni nu se mai gandeste la ceea ce, mai presus de simplul material, este inclus într-o carte: sufletul autorului si, de multe ori, a celor din jurul lui.

Ceea ce mi-am propus atunci a ramas valabil si azi: fara costuri suplimentare, fara a sicana autorul, editarea unor carti de calitate. Si, in buna parte am si reusit. Probleme tehnice, legate de tipografii si tipografi, m-au facut uneori sa pun capul în pamânt... Material, editarea unei carti din domeniul literar la Editura 3D înseamna: pretul de tiparire, pretul ISBN+taxe postale de expeditie (la Depozitul Legal al Bibliotecii Nationale) si un adaos comercial de 5%. În alte domenii adaosul comercial este de 10%. Nu impunem tiraj, nu impunem conditii suplimentare. Eventual acordam consultanta necesara.

Chiar daca ar fi ilegal un adaos comercial de 0%, mi-am propus si acest lucru. Dar exista un vis: un site literar de calitate. Tot ceea ce ramane, acel adaos, urmeaza a fi folosit in acest scop.

Cum am reusit asta? Prin daruirea editorilor. Munca editorilor nu este recompensata decat de reusita aparitiei cartii... Un secret la indemana tuturor.

Daniel-Dumitru Darie
© 3D